top of page

Calcaires de la Sambre: een rijke geschiedenis!

Geschiedenis van de site - Sinds 1821

Het was een Fransman, oorspronkelijk uit Parijs, Jacques-Aubin DOLBEAU, die voor het eerst de witte rotsen aan de Samber opmerkte. Als overlevende van de Slag bij Waterloo besloot hij de steengroeve te verhuren aan het gemeentebestuur en begon hij in 1821 te exploiteren zoals hij had beloofd. De ontwikkeling van de steengroeven van Landelies wordt geaccentueerd dankzij de uitbreiding van de metallurgische industrie in het bekken van Charleroi.

De geografische ligging, langs de Samber, is een bijkomend voordeel voor het transport van producten.Omstreeks 1855 volgden Jules FREZON en Co. Jacques-Aubin Dolbeau op als uitbaters van de St-Louisgroeve. Ze bouwden de eerste maalmolen om aan de steeds toenemende vraag van glasblazerijen in de regio te voldoen.

In 1874 opende de heer WARGNY een nieuwe steengroeve aan weerszijden van de Chemin du Cerisier.

Taille calcaire Front de taille des Calcaires de la Sambre (env. 1930)
Péniche calcaire Chargement d'une péniche vers la Haute Sambre (env. 1930)

Les Limestones de la Sambre S.A. werd opgericht toen hij in 1921 met pensioen ging. Vijftig jaar later werden de twee activiteiten samengevoegd.
In 2000 werd opdracht gegeven voor een geologisch onderzoek om te achterhalen welke reserves nog beschikbaar waren. Naar aanleiding van deze studie en gezien de nog grote hoeveelheden die gewonnen moeten worden, is in januari 2007 een nieuwe maalinstallatie gebouwd.
Dankzij de evolutie van de technieken en een lange ervaring produceren de kalkstenen van de Samber vandaag tussen 600.000 en 700.000 ton per jaar, waarvan 300.000 ton industriële producten.

Toegang voor vrachtwagens

Chemin du Cerisier - 6111 Landelies

Auto toegang

Rue du Blanc Caillou 1 - 6111 Landelies

Calcaires de la Sambre

Historique des Calcaires de la Sambre

bottom of page